2 wyniki
Książka
W koszyku
Cuda z mleka : Pankracy i Tatarak na tropie bakterii / Justyna Bednarek ; zilustrowała Marzka Dobrowolska. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, Copyright 2017. - 47, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie. Nauka. Poziom 2, Składam Zdania)
(Edukacyjny Egmont)
Czy o fermentacji, kwasie mlekowym i kulkach lipidowych można już mówić dzieciom? Można! Pod warunkiem, że za przewodnika, który wytłumaczy, dlaczego mleko kwaśnieje i czym różni się dobra bakteria od złej, weźmiemy profesora Tataraka, wielkiego znawcę biologii! Jest on właścicielem specjalnego pojazdu, kapsuły, która ulega gwałtownej petityzacji. O, nowe słowo! Tak, to słowo powstało na potrzeby tej książki, a oznacza... zmniejszenie. W wyniku petityzacji Pankracy i Tatarak dostają się do bidonu z mlekiem. Czy wiecie, co się z nim dzieje, gdy całą noc spędzi poza lodówką? Smakuje jakby dodano do niego cytrynę. Profesor Tatarak pokazuje Pankracemu, które bakterie są za to odpowiedzialne. Ta fascynująca podróż o mało nie skończyła się katastrofą! Ale o tym już w książce…
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Stróże - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Gródek
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak BEZPIECZNIE i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych). Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja! To przede wszystkim samo zdrowie - jedzenie kiszonek i innych fermentowanych produktów pozytywnie wpływa na nasz organizm: wzmacnia jelita, poprawia trawienie i zwiększa odporność. Poznaj również Dzikie smaki. Kuchnię zwariowanego zbieracza roślin, gdzie znajdziesz przepisy na pyszne dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Cieniawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej